Χριστούγεννα και παιχνίδια

Όπως κάθε χρόνο, ο πιο αναμενόμενος επισκέπτης, φοράει την κόκκινη στολή του και με την άσπρη γενειάδα του σκορπάει τη χαρά, την αγάπη, αλλά και τα πολυπόθητα δώρα στα παιδιά! Πώς λοιπόν θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα θέλω των παιδιών μας που φτιάχνουν ανυπόμονα τις λίστες με τα παιχνίδια;

Σε αυτή τη μεγάλη γιορτή όπως είναι τα Χριστούγεννα, όπου τα δώρα «πέφτουν» από τον ουρανό, αξίζει να γνωρίζουν οι γονείς πως να διαχειριστούν καλύτερα τις επιθυμίες των παιδιών τους.

Τι παιχνίδια να τους πάρω; Λαμβάνουμε υπόψη την ανάπτυξη, αλλά και τα προσωπικά ενδιαφέροντα.

Κάθε Χριστούγεννα, οι γονείς προβληματίζονται. «Όλα τα έχουν, τι να αγοράσουμε φέτος;». «Θα τους αρέσει αυτό;». «Είναι δύσκολη αυτή η ηλικία, δε ξέρεις ποτέ τι θέλουν».

Δε ξέρετε σε ποιον πειρασμό να υποκύψετε και σε τι να επενδύσετε για την καλύτερη επιλογή σας. Το πιο σημαντικό είναι να λαμβάνουμε υπόψη κάθε παιδί ξεχωριστά, αφού το καθένα έχει το δικό του επίπεδο ανάπτυξης στον έναν ή στον άλλο τομέα, κι αναφέρομαι συγκεκριμένα στην ομιλία, στην κινητικότητα, στις δεξιότητες κοινωνικοποίησης, καθώς επίσης και τα δικά του προσωπικά ενδιαφέροντα, αν δηλαδή του αρέσει πιο πολύ η ζωγραφική, τα αυτοκινητάκια ή τα βιβλία.

Ανοίξτε του τα μάτια στα ωραία πράγματα, στις όμορφες εμπειρίες της ζωής μαζί σας.

Κάθε πόσο αλλάζουμε τα παιχνίδια;

Καλό είναι να γνωρίζετε ότι τα παιχνίδια πρέπει να αλλάζουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς κι όχι μόνο μια φορά τον χρόνο, αφού τα παιδιά εξελίσσονται πολύ γρήγορα, και τα ερεθίσματά τους, ανάλογα πάντοτε με το περιβάλλον και την ανάπτυξή τους, πολλαπλασιάζονται συνεχώς. Το καλό παιχνίδι είναι αυτό που έχετε επιλέξει, αφού γνωρίζετε πολύ καλά το παιδί σας και σίγουρα έχετε σκεφτεί τι του αρέσει συγκεκριμένα, έχετε λάβει υπόψη την κατάσταση μέσα στην οποία ζει, καθώς επίσης και τις ανάγκες και τις επιθυμίες του.

Ένα καλό παιχνίδι διαρκεί πολύ καιρό, επειδή μπορεί να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του παιδιού για αρκετό καιρό. Είναι απλό και αφήνει το παιδί να είναι ο πρωταγωνιστής του παιχνιδιού. Τα περίπλοκα παιχνίδια κι αυτά που είναι πιο προχωρημένα από την ηλικία του παιδιού, κινδυνεύουν να το κάνουν να αισθανθεί άσχημα και ίσως να διαμορφώσει την εικόνα ότι δεν τα καταφέρνει, αφού τις πιο πολλές φορές δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά που ζητά το παιχνίδι.

Τα πάντα με μέτρο.

Γενικότερα, όλα χρειάζεται να γίνονται με μέτρο, έτσι ώστε να μπορέσετε να επανέλθετε στις συνήθειες σας μετά τις γιορτές, αλλά και για να δίνετε τα σωστά μηνύματα ως γονείς στα παιδιά σας. Προσπαθείστε ως τακτική να μειώσετε τα υλικά αγαθά γιατί δίνοντας πολλά και συχνά, τα παιδιά μαθαίνουν να επιζητούν διαρκώς την υλική ανταμοιβή, χωρίς να ξεχωρίζουν τις απλές και λιγότερο επικερδείς χειρονομίες από τους γύρω τους.

Να θυμάστε.

Να δίνετε όσο μπορείτε στο παιδί σας ωραίες εμπειρίες και όχι πάντοτε υλικά αγαθά. Αυτό που επιζητά όταν είναι σε μικρή ηλικία είναι ο χρόνος ο δικός σας. Αυτό θα το κάνει ευτυχισμένο και γεμάτο από τη ζωή. Πηγαίνετε μια βόλτα κουβεντιάζοντας και μαθαίνοντας, σε μια θεατρική παράσταση, κινηματογράφο, σ’ένα αθλητικό γεγονός, φτιάξτε γλυκό, τραγουδείστε. Δείξτε του πράγματα, εμπλουτίστε τον κόσμο του, την φαντασία του, δώστε του την ευκαιρία να δεί και να ζήσει ωραία πράγματα με τους αγαπημένους του.