_
Γίνε η αλλαγή που θέλεις να έρθει.
_
Θεραπεία Παιδιών και Εφήβων
Παιγνιοθεραπεία
Η Παιγνιοθεραπεία ή αλλιώς το Θεραπευτικό Παιχνίδι όπως συχνά το ονομάζουμε, θεωρείται σήμερα μια αρκετά διαδεδομένη μορφή ψυχοθεραπείας για παιδιά, η οποία πλαισιώνεται πλέον από ένα μεγάλο αριθμό ερευνών, αλλά και ψυχολογικών θεωριών που αναφέρονται σε αυτή. Με βάση την τελευταία έρευνα που έχει διεξαχθεί από το Βρετανικό Ινστιτούτο Παιγνιοθεραπείας, 71% των παιδιών που παραπέμπονται για παιγνιοθεραπεία, δείχνουν θετικές αλλαγές.
Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία
Μέσα από αυτή την προσέγγιση, το παιδί/έφηβος μαθαίνει να αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες του μ’ένα πολύ χρήσιμο τρόπο. Από την αρχή της θεραπείας, θα κατανοήσει τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στις σκέψεις, στα συναισθήματα και στη συμπεριφορά του. Δηλαδή, μαθαίνει ότι τα συναισθήματα και οι πράξεις μας επηρεάζονται από τις σκέψεις που έχουμε κάνει προηγουμένως. Για τον λόγο αυτό, εκπαιδεύουμε το παιδί να εντοπίσει τις σκέψεις αυτές που δεν είναι καθόλου βοηθητικές για το ίδιο, αφού του προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα και να τις αντικαταστήσει με άλλες πιο χρήσιμες. Επίσης, καλείται να αξιοποιήσει το χρόνο του ανάμεσα στις συναντήσεις, ούτως ώστε να δοκιμάσει και να πειραματιστεί με νέες λύσεις που έχουμε βρεί, ανάλογα πάντοτε με το θεραπευτικό του πλάνο.
Ως εκ τούτου, τα παιδιά αποκτούν σημαντικά εργαλεία διαχείρισης, διαμορφώνοντας ένα πιο θετικό και κατάλληλο τρόπο σκέψης που θα τους επιτρέψει να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που έχουν στο παρόν, αλλά και αυτές που είναι πιθανόν να συναντήσουν στο μέλλον.
Είναι αποτελεσματική σε ένα μεγάλο εύρος προβλημάτων, όπως
- Αγχος αποχωρισμού
- Αλλες Αγχώδεις Διαταραχές (Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή, Διαταραχή Πανικού, Επιλεκτική Αλαλία, κ.α.)
- Αρνηση του παιδιού για το σχολείο
- Φοβίες
- Ελλείμματα σε κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες
- Δυσκολία διαχείρισης δυσάρεστων συναισθημάτων (διαχείριση θυμού)
- Προβλήματα συμπεριφοράς παιδιών και εφήβων
- Κατάθλιψη
Ψυχοπαιδαγωγική βοήθεια
Η παρέμβαση αυτή έχει ως στόχο την ενδυνάμωση της ψυχικής υγείας του παιδιού/εφήβου. Για τον σκοπό αυτό, χρησιμοποιούμε τεχνικές που αποσκοπούν στη βελτίωση της συμπεριφοράς με την κατάλληλη έκφραση και διαχείριση των συναισθημάτων, την ενίσχυση μιας θετικής εικόνας εαυτού, ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων κ.α.
Παράλληλα πραγματοποιείται συμβουλευτική γονέων για την επίτευξη μιας καλύτερης επικοινωνίας μεταξύ των μελών της οικογένειας.