Για να μπορέσουν τα παιδιά να αποκοιμηθούν γλυκά, ο στόχος μας, πρώτα απ’ όλα, δεν είναι να κοιμίσουμε τα παιδιά, αλλά να τα κάνουμε να μείνουν ήσυχα στο κρεβάτι τους ή στο δωμάτιο τους, μετά από κάποια συγκεκριμένη ώρα, πράγμα που είναι πολύ πιο εύκολο. Τα παιδιά, να είστε σίγουροι ότι, στην ηρεμία θα αποκοιμηθούν από μόνα τους όταν έρθει η ώρα του ύπνου.
- Η προετοιμασία είναι σημαντική! Η επιτυχία του να τα βάλετε στο κρεβάτι, εξαρτάται πολύ από την διαδικασία που προηγείται. Πρέπει να έχουν μια λογική ώρα για να πηγαίνουν στο κρεβάτι, λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο του μεσημεριανού ύπνου του παιδιού, την ώρα που ξυπνά, τον χρόνο που έχει περάσει μαζί σας.
- Για να μάθουν τα παιδιά να σας αποχωρίζονται, θα τους δίνετε ένα τελευταίο φιλί και με μια φράση που θα πείτε με φωνή σταθερή και ήρεμη «όνειρα γλυκά, θα τα πούμε το πρωί.» Και μην ξαναπάτε, εκτός κι αν πρόκειται για κάτι πραγματικά επείγον.
- Αν διαμαρτύρονται θα πείτε πάλι με σταθερή φωνή «Πρέπει όλοι να κοιμόμαστε για να είμαστε χαρούμενοι την άλλη μέρα».
- Αν ένας από τους δυο σας πρέπει να ξαναγυρίσει στο δωμάτιο, ο πατέρας είναι συχνά πιο αποτελεσματικός. Μπορεί να πει για παράδειγμα «Είναι η τελευταία φορά που έρχομαι αγάπη μου, μην ξαναφωνάξεις. Η μαμά ξεκουράζεται, θα την δεις αύριο».
- Όταν θα έχετε πει είναι η τελευταία φορά, μην ξαναπάτε, ειδάλλως δεν θα υπάρξει ποτέ τελευταία φορά.
- Αντισταθείτε στην επιθυμία να ξαπλώσετε δίπλα στο παιδί, μέχρι να το πάρει ο ύπνος. Με αυτό τον τρόπο του στερείται την ευκαιρία να είναι αυτόνομο, και πιστέψτε με, διακινδυνεύετε να κάνετε την δυσκολία του να αποκοιμηθεί ακόμα μεγαλύτερη. Δεν πρέπει να είσαστε το αγαπημένο του παιχνίδι εκείνη τη στιγμή, είναι η ώρα του ύπνου.
- Να προλαβαίνετε πάντοτε όλες τις επιθυμίες του παιδιού από πριν (νερό, κ.α.) για να μην έχει τίποτε άλλο να σας ζητήσει. Να είστε πολύ τρυφεροί κατά την διάρκεια της προετοιμασίας του ύπνου, αλλά στην συνεχεία πιο σταθεροί, κοφτοί και λίγο απόμακροι. Αν το παιδί καταλάβει ότι δεν έχει καμία ελπίδα να σας κάνει να πάτε και να έρθετε εκατό φορές, θα σταματήσει την προσπάθεια.
- Εάν επαναλαμβάνετε από απόσταση κάθε φορά που σας φωνάζει «Ναι εδώ είμαι, είναι όλα καλά αγάπη μου», το παιδί θα κουραστεί με την μονοτονία.
- Δεν πρέπει να δώσετε στο παιδί να καταλάβει ότι έχει την κατάσταση στα χέρια του. Πέραν από την ικανοποίηση που θα νιώσει εκείνη τη στιγμή, γενικά, με αυτό τον τρόπο του δημιουργείτε μεγάλη ανασφάλεια.
Οι συμπεριφορές που πρέπει να αποφεύγετε:
- Να αποζημιώνετε τις κρίσεις του αφήνοντας το να ξανασηκωθεί ή ικανοποιώντας συνεχώς κάποιες από τις πολλές του απαιτήσεις.
- Να θυμώνετε. Όσο πιο ήρεμοι κι αποφασιστικοί μπορείτε να είστε, τόσο πιο γρήγορο και καλό θα είναι το αποτέλεσμα. Το παιδί έτσι σταματά γρήγορα να ζητά.
- Να αλλάζετε τακτική κάθε βράδυ επειδή αρνείται να κοιμηθεί.
- Να το βάζετε για ύπνο στα γρήγορα σα να θέλετε να απαλλαγείτε από αυτό.
- Να ξεχνάτε να το συγχαρείτε που πήγε για ύπνο φρόνιμα ή που έκανε πρόοδο.
- Να βάζετε το παιδί στο κρεβάτι σας ή να το αφήνετε να αποκοιμηθεί στον καναπέ του σαλονιού.
Όταν τα ξυπνήματα πολλαπλασιάζονται πως να αντιδράσετε:
- Βεβαιωθείτε πρώτα ότι δεν υπάρχουν προβλήματα υγείας που ανησυχούν ή ενοχλούν το παιδί.
- Καθησυχάστε το μιλώντας του χαμηλόφωνα, με το χέρι σας ακουμπισμένο στην πλάτη του, χωρίς να το βγάλετε από το κρεβάτι. Μην ανάψετε κι άλλο φως, διατηρείστε τις ίδιες συνθήκες για να καταλάβει ότι ακόμη είναι βράδυ και κοιμόμαστε.
- Ξαναδώστε το αγαπημένο του αντικείμενο εάν έχει και το κρατά τα βράδια.
- Αποφύγετε οτιδήποτε θα μπορούσε να κινήσει το ενδιαφέρον του και να το κάνει να ξυπνήσει για τα καλά.
- Μην καθυστερήσετε στο δωμάτιο περισσότερο από 5 με 10 λεπτά.
Καλή επιτυχία στην προσπάθεια σας!
In Sleep